Veelgestelde vragen
Over AgriVer
Wie of wat is AgriVer?
AgriVer is de onderlinge verzekeraar voor bedekte en onbedekte teelten van Nederland en België. De maatschappij is opgericht in 1892 en ontleent haar huidige vorm aan het samengaan van diverse onderlinge verzekeringmaatschappijen in het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw en een fusie met Bos Fruit Aardappelen Onderlinge Verzekeringen BFAO U.A. in 2024.
Waarom zijn de premies van AgriVer relatief zo laag?
AgriVer is een Onderlinge Verzekeringsmaatschappij, dus een ledenorganisatie. Wij verzekeren uitsluitend tegen kostprijs en hebben geen winstoogmerk.
Kan AgriVer een lezing verzorgen?
Het weer wordt steeds grilliger. Dit zorgt ervoor dat de risico’s voor uw bedrijf veranderen.
Wij willen u hier graag meer over vertellen en verzorgen lezingen voor studieclubs en vergaderingen. Wenst u meer informatie dan kunt u contact met ons opnemen.
Heeft AgriVer een opzegservice?
Jazeker, wij zijn u graag behulpzaam bij het opzeggen van uw verzekering indien die nu elders loopt.
Open Teelt en Glastuinbouw
Heb ik ook een toeslag bij een eenjarig contract?
Nee, u krijgt wel korting bij een meerjarig contract.
Kan ik extra korting krijgen?
Ja, indien u kiest voor een meerjarig contract of een verhoogd eigen risico. U komt dan in aanmerking voor premiekorting.
Hoe werkt het no-claim systeem?
Er wordt op de gewassen te velde verzekering een korting gegeven tot max. 40% bij een gunstig schadeverloop. Van deze korting vervalt max. 10% na een schade-uitkering en na twee schadevrije jaren komt er weer 5% bij.
Klanten die al jaren 40% korting hebben behouden deze bij een schade dankzij de no claim beschermer die wij aanbieden.
Vanaf 2022 is ook op de brede weersverzekering voor open teelten een korting ingevoerd voor klanten die geen schade claimen.
Brede
Weersverzekering
open teelt NL
Wat is de brede weersverzekering?
De Brede weersverzekering voor open teelten, is een aantrekkelijke polis met een subsidieregeling van het ministerie (tot 63.7% subsidie). De brede weersverzekering biedt in Nederland dekking tegen 8 weersrisico’s: hagel, storm, zware regen, droogte, vorst, sneeuw, ijzel en brand door bliksem.
Kan ik ook een meerjarig contract op de BWV afsluiten?
Ja, dat kan voor de open teelten. U krijgt dan extra korting.
Kan ik één van mijn gewassen in de brede weersverzekering verzekeren?
Ja, afhankelijk van uw bouwplan en inschatting van het risico is het mogelijk om 1 of enkele gewassen uit uw bouwplan in de brede weersverzekering te verzekeren.
Hoe vraag ik een offerte aan voor de brede weersverzekering?
Via AgriVer.com kunt u eenvoudig en snel een offerte aanvragen. Uiteraard mag u ook een mail met uw bouwplan sturen naar offerte@agriver.com of ons telefonisch benaderen (038-4778585).
Hoe wordt de neerslag gemeten?
Bij neerslagschade wordt (in de brede weersverzekering voor open teelt) de hoeveelheid neerslag binnen een willekeurige periode van 24 uur (dus niet van 8.00 uur tot 8.00 uur) gemeten. Dit wordt aan de hand van X- en Y-coördinaat van het perceel met schade vastgesteld, dit is het nauwkeurigste systeem hoe dit te registreren is. Het maakt dus niet uit of iemand ver weg of dicht bij een KNMI-weerpaal zijn percelen heeft.
Welke grenswaarden hanteert AgriVer voor neerslagschade?
Dat is 50 mm in 24 uur (of 71 mm tegen extra korting), 84 mm in 48 uur en 100 mm in 96 uur.
Uitbreiding dit jaar (2024) 14 en 28 dagen neerslagdekking 14 dagen = 170 mm en 230 mm voor 28 dagen.
Kan ik advies krijgen van een adviseur?
Ja, de brede weersverzekering is een product waarbij een goed advies heel belangrijk is. U kunt tijdens kantooruren telefonisch advies krijgen, daarnaast kunnen wij ook een afspraak maken om uw wensen bij u thuis te bespreken.
Brede
Weersverzekering
fruitteelt NL
Wat is de brede weersverzekering?
De Brede weersverzekering voor fruitteelt, is een aantrekkelijke polis met een subsidieregeling van het ministerie (tot 63.7% subsidie). De brede weersverzekering biedt in Nederland dekking tegen 8 weersrisico’s: hagel, storm, extreme regen, extreme droogte, vorst, sneeuw, ijzel en brand door bliksem.
Kan ik ook een meerjarig contract op de BWV afsluiten?
Nee voor fruit sluit u een jaarcontract dat jaarlijks prolongeert.
Kan ik één van mijn gewassen in de brede weersverzekering verzekeren?
Ja, afhankelijk van uw bouw of teeltplan en inschatting van het risico is het mogelijk om 1 of enkele gewassen uit uw bouwplan in de brede weersverzekering te verzekeren. U bepaalt zelf welke fruitpercelen u wilt verzekeren.
Hoe vraag ik een offerte aan voor de brede weersverzekering?
Stuur een mail naar ofh@agriver.com of bel ons op kantoor (079-368 13 33) of neem contact op met onze acquisiteur John Hendrikx
(06 – 23 11 99 65).
Kan ik advies krijgen van een adviseur?
Ja, de brede weersverzekering voor fruitteelt is een product waarbij een goed advies heel belangrijk is. U kunt tijdens kantooruren telefonisch advies krijgen, daarnaast kunnen wij ook een afspraak maken om uw wensen bij u thuis te bespreken met onze acquisiteur
John Hendrikx (06 – 23 11 99 65).
Hoe wordt de neerslag gemeten bij fruitteelt?
Regenval van meer dan 50 mm in minder dan 24 uur, meer dan 85 mm in minder dan 48 uur of meer dan 110 mm in minder dan 96 uur, geregistreerd door dan wel afgeleid van het meest dichtbij gelegen officiële meetstation van het KNMI. De extreme regenval dient zich voor te doen van 1 april tot 31 oktober van het verzekeringsjaar.
Schade
Wie taxeert mijn schade?
AgriVer werkt samen met expertise bureaus en andere, in hun vakgebied deskundige taxateurs.
Hoe kan ik een schade melden?
U kunt uw schade altijd melden via de website https://agriver.com/schade-melden/.
Dan wel per mail of telefonisch. Een schade dient binnen drie werkdagen gemeld te zijn.
Hoe wordt een schade verder afgewerkt?
Na uw schademelding, schakelen wij onze taxateurs in. Zij nemen zo spoedig mogelijk na de schademelding contact met u op om de schade vast te stellen.
Is er ook een no-claimbescherming mogelijk?
Klanten met een gewassen te velde verzekering die meer dan 4 jaar op de maximum no-claimkorting van 40% staan hebben automatisch een no-claim beschermer.
Na een schade blijft dan de maximale korting gehandhaafd.
Klanten met een fruit verzekering doen mee in een bonus-malus systeem waarbij de premieklasse kan wijzigen.
Worden meerdere schaden bij elkaar opgeteld?
Als er op hetzelfde perceel in 1 seizoen meerdere schades zijn, wordt dit bij elkaar opgeteld en wordt aan het eind van het seizoen 1x eigen risico in mindering gebracht.
Voor tuinbouwgewassen en sierteelt geldt wel een eigen risico per gebeurtenis.
PotatoPol
Wat is het doel van PotatoPol?
Financiële bescherming bieden aan aardappeltelers als hun bedrijf wordt getroffen door de quarantaineziekten Bruinrot, Ringrot, Wratziekte of PSTVd.
Wat kunnen de gevolgen zijn als een aardappelteeltbedrijf wordt getroffen door een besmetting met Bruinrot, Ringrot Wratziekte of PSTVd?
Wanneer een partij aardappelen op uw bedrijf door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) besmet wordt verklaard, dan zijn de gevolgen zeer groot.
De NVWA kan in dat geval diverse maatregelen opleggen, zoals o.a.:
– Afvoer en vernietiging van de “besmet” verklaarde partij aardappelen.
– Uw overige aardappelpartijen worden automatisch “waarschijnlijk besmet” verklaard, waardoor de afzetmogelijkheden sterk worden beperkt. In jaren met een grote oogst kan de restwaarde van deze partijen tot € 0,- reduceren.
– Reiniging van uw opslaglocaties en machines.
– Percelen waarop besmette partijen zijn geteeld, zijn niet meer voor de aardappelteelt beschikbaar. Het aantal jaren wordt bepaald door de NVWA.
– Intensievere bemonstering in volgende oogstjaren.
De opgelegde maatregelen leiden tot grote financiële schade, die als individuele ondernemer vrijwel niet is op te vangen. De bedrijfscontinuïteit kan daarmee ernstig in gevaar komen.
De NVWA onderscheidt bij wratziekte besmette percelen en bufferzones. Komen bufferzones voor uitkering in aanmerking?
Nee, bufferpercelen komen niet in aanmerking voor een financiële tegemoetkoming. De tegemoetkoming geldt alleen voor percelen, die de NVWA besmet heeft verklaard.
Hoe kan ik me bij PotatoPol verzekeren tegen bruinrot, ringrot en PSTVd?
Klik hier om een offerte op te vragen.
Als mijn pootgoed afkomstig is uit het buitenland en daar is bemonsterd en goedgekeurd, is het dan noodzakelijk dit uitgangsmateriaal in Nederland nog een keer te laten toetsen door de NAK?
Ja, dat is een verzekeringsvoorwaarde van PotatoPol. De reden hiervoor is dat buitenlandse keuringsinstanties niet dezelfde kwaliteitsgarantie kunnen bieden. Met ingang van 2014 geldt een uitzondering voor goedgekeurde buitenlandse miniknollen. Deze hoeven niet meer te worden getoetst door de NAK.
Hoeveel monsters zijn nodig voor toetsing van mijn pootgoed door de NAK?
Het uitgangspunt is één monster per 10 ton pootgoed. Wilt u hiervan afwijken, dan heeft u toestemming nodig van PotatoPol. In geval van meerdere kleinere partijen pootgoed is het nemen van een mengmonster toegestaan.
Ik huur grond voor de teelt van aardappelen. Kan ik deze aardappelen verzekeren op mijn eigen naam?
Ja, dat kan. Het is niet nodig dat de verhuurder van de grond een verzekering bij PotatoPol afsluit. De betreffende premie wordt aan u in rekening gebracht en bij schade zal de uitkering aan u worden uitgekeerd.
Welke schade wordt vergoed door PotatoPol?
Als de NVWA een partij aardappelen “besmet” of “waarschijnlijk besmet” verklaard met Bruinrot / Ringrot / Wratziekte of PSTVd, dan verstrekt PotatoPol een schadevergoeding voor de directe gewasschade en de vernietigingskosten.
Is er een verschil in dekking tussen Bruinrot/Ringrot en Wratziekte?
Ja, er is een verschil. In geval van Bruinrot/Ringrot/PSTVd keert PotatoPol alleen een bedrag uit voor directe gewasschade. Directe gewasschade treedt op als de oogst de originele bestemming verliest.
In geval van wratziekte keert PotatoPol ook een aanvullende vergoeding uit. De extra vergoeding biedt een gedeeltelijke compensatie voor aanpassing van de bedrijfsvoering. Er mag immers gedurende minimaal 20 jaar geen aardappelgewas meer worden verbouwd op een perceel dat vanwege wratziekte door de NVWA besmet is verklaard.
Als blijkt dat de schade mogelijk is ontstaan door beregening van de aardappelen, wat gebeurt er dan?
In diverse gebieden is het oppervlaktewater besmet met bruinrotbacteriën. In die gebieden, die worden aangewezen door de NVWA, is het verboden oppervlaktewater te gebruiken bij de teelt van aardappelen. De verzekeringsvoorwaarden van PotatoPol sluiten hierop aan. Heeft een verzekeringnemer op aardappelpercelen binnen zo’n gebied oppervlaktewater gebruikt, dan vervalt zijn dekking voor het risico van schade door bruinrot door dit oppervlaktewatergebruik. Buiten deze zogenaamde beregeningsverbod gebieden mag oppervlaktewater alleen worden gebruikt in de teelt van consumptie- en zetmeelaardappelen.
Hoe wordt de schadevergoeding berekend?
Op basis van het verzekerd bedrag, dat de teler heeft opgegeven aan PotatoPol, minus de eventueel gerealiseerde restwaarde en minus het eigen risico dat van toepassing is. De maximaal mogelijke vergoeding is dus het verzekerde bedrag minus het eigen risico.

Hulp of advies nodig? Wij staan voor u klaar!
Behoeftes kunnen sterk verschillen, daarom helpen wij u graag persoonlijk verder met een advies op maat. Via deze mogelijkheden komt u in contact met onze adviseurs.
AgriVer is lid van:


